Najčastejšie chyby pri používaní vizitiek

Chyba č.1: Neprofesionálny dizajn

Na dizajn vizitiek často nesprávne kladiete slabý dôraz. Práve kvôli tomu, je v súčasnosti väčšina vizitiek nevýrazných a z toho dôvodu nezanechávajú u príjemcov silný dojem. Kvalitný dizajn vizitky vám zaručí, že vy a vaša firma nebudete tak skoro zabudnutý. Okrem toho môžu takéto vizitky na niekoho pôsobiť aj neprofesionálne.

Dnes je už neospravedlniteľné mať nekvalitný dizajn vizitky. Radím Vám, inšpirujte sa na webe. Veľa grafikov ponúka dokonca zadarmo na stiahnutie veľmi kvalitné šablóny vizitiek. Pozrite si stránky ako napríklad: Business Card Journal alebo Free PSD Bies. Určite nájdete čo hľadáte, alebo aspoň o tom budete mať jasnejšiu predstavu. Nezabúdajte pri tom na to, že dizajn vizitky musí ladiť s firemnou identitou (farby, štýl letákov, štýl internetovej stránky, plagátov aj ďalších reklamných tlačovín). S grafickým návrhom vizitky vám radi pomôžeme.

grafika neporfesionalna

Chyba č.2: Nekvalitný materiál

Častou chybou pri výbere vizitky je podcenenie kvality média, na ktorom bude vizitka vytlačená. Dôvod býva väčšinou snaha ušetriť peniaze. Stretol som sa už aj s viacerými podnikateľmi, ktorých vizitky boli z kancelárskeho papiera (80g); naozaj to nepôsobí dobre a môže to u zákazníka zlý dojem o kvalite vašej ponuky.

Toto je najhorší spôsob šetrenia peňazí. Nekvalitnú vizitku si totiž mnoho zákazníkov automatický spája s nekvalitnou firmou a to platí aj naopak- teda kvalitná vizitka = spoľahlivá a kvalitná firma. Preto je dôležité nesnažiť sa ušetriť pár eur na úkor kvality vizitky. V tomto bode nie je šetrenie za každú cenu vôbec efektívne. Takýmto šetrením by ste prišli o viac ako o pár drobných, ktoré zaplatíte za kvalitné vizitky.

My používame na štandardné vizitky 350 gramový papier, či kretívne papiere od gramáží 250g a vyššie. Okrem papiera máme k dispozícií aj rôzne iné materiály ako napríklad plech, drevo či plasty. Vizitku vieme doplniť o širokú škálu povrchových úprav ako napríklad zlatenie, nanášanie vystúpených farieb, parciálny lak či embosovanie. Stačí si pozrieť našu ponuku a vybrať si.

Neštanartný rozmer vizitiek

Chyba č.3: Neštandardný rozmer

Odporúčam vám dodržiavať štandardné rozmery vizitky (90mm x 50mm, 90mm x 55mm alebo 85mm x 55mm). Väčšie vizitky sa nezmestia do peňaženky ani do väčšiny vizitkárov ani peňaženiek, a preto sú nepraktické. Je možné, že by skončili pokrčené vo vrecku alebo by sa jednoducho stratili.

neurčitosť vizitky

Chyba č.4: Neurčitosť vizitky

Ak sa z vizitky potencionálny zákazník priamo nedozvie, čo je predmetom vašej činnosti alebo čo predávate, existuje veľká pravdepodobnosť, že po tom ďalej pátrať nebude. Tím stráca vaša vizitka schopnosť osloviť nemalé percento ľudí, ktorí by mohli v prípade, že by poznali predmet vašej činnosti, mať oň záujem, prípadne vás odporučiť niekomu ďalšiemu.

Chyba č.5: Nesúlad s firemnou identitou

Dizajn vizitky sa nesmie odlišovať od dizajnu vášho webu. Keď človek drží vizitku a pripojí sa na váš web, musí mu byť hneď jasné, že je to vaša firma.

Nepoužívajte veľa farieb ani veľmi pestré farby. Používajte vždy vaše firemné farby. Výskumy ukazujú na to, že farba je veľmi dôležitým faktorom na vyvolanie spomienky. Dbajte na to, aby všetky firemné prvky boli súčasťou jednej firemnej  identity. To vám pomôže dostať sa do povedomia verejnosti oveľa rýchlejšie.

Chyba č.6: Zle zvolené písmo

Vzhľadom na to, že má 95% populácie nad 35 rokov zhoršený zrak, nie je vhodné používať na vizitke písmo menšie ako 7-8 bodov. Vaše meno uveďte o niečo väčším písmom, napríklad 9-10 bodov. Názov vašej spoločnosti by mal byť uvedený 12-15 bodovým písmom.

Takéto preferencie zabezpečia čitateľnosť a dopĺňajú príjemný dizajn vizitky.

Chyba č.6: Veľa textu

Umiestňovať na vizitku veľa textu je nevhodné a pôsobí to neprofesionálne. V jednoduchosti je krása! Vytrieďte informácie tak, aby ste uviedli len to, čo je naozaj dôležité a potrebné- vaše meno, firmu, čo robíte a prečo si vybrať vás a samozrejme kontaktné údaje.

Poznámka: v niektorých prípadoch, ak to má svoje opodstatnenie, môže byť súčasťou vizitky aj viac informácií. Napríklad zľavový ústrižok, prípadne iné informácie, ktoré aktuálne súvisia s vaším marketingom.

Chyba č.7: Zlé využitie farieb

Veľa podnikateľov robí napríklad tú chybu, že nepoužívajú farby. Boli by ste prekvapený, aký rozdiel je medzi vplyvom farebnej a „čiernobielej“ vizitky. V prípade, že je vaša firemná identita čierno-biela, je dobré použiť inverzné prvky.

Aj farby je ale potrebné používať uvážlivo a vyvarovať sa aj používaniu veľkého počtu farieb, aby neodvádzali pozornosť od obsahu vizitky.

Ak používate pre text bledé farby (šedá, žltá,…) na bledom pozadí (napr. biele), nie je medzi nimi kontrast a text je v tom prípade zle čitateľný.

farebná vs čiernobiela vizitka

Chyba č.8: Nedostatočné kontaktné údaje

Na vizitke uvádzajte vždy len tie najpodstatnejšie informácie. Vizitka nemá obsahovať veľa textu. Samozrejme, treba uviesť všetky dostupné kontaktné informácie, meno, názov spoločnosti, adresa, telefonický kontakt, e-mail, internetová stránka aj sociálne siete.

Chyba č.9: Chýbajúci „argument“

Písali sme o vizitkách, z ktorých sa nedá vyčítať predmet činnosti. Toto je niečo podobné, ak keď je to o mnoho menší prešľap.

Je zbytočnou chybou, keď na vizitke neuvediete aspoň jeden dôvod, prečo by mal zákazník s vami obchodovať. Tento stručný argument môže presvedčiť mnohých váhajúcich potencionálnych zákazníkov.

Chyba č. 10: Nevyužitie zadnej strany

Chybou môže byť aj nevyužitie zadnej strany vizitiek. Pokiaľ v rámci vášho podnikania zákazníkom na zadnú stranu píšete informácie o vašom stretnutí a pod. má prázdna zadná strana svoje opodstatnenie.

Ak však má byť zadná strana pravidelne prázdna je nevyužitým priestorom a stáva sa namiesto prednosti, dizajnovým nedostatkom vizitky. Ak nemáte čo umiestniť na zadnú stranu, môžete tam dať svoje logo a slogan, alebo argument, prečo si vybrať práve vás. To zaručene pridá na dizajne a účinnosti vizitky.

zadná strana vizitky

NAJVÄČŠIA CHYBA (č.11): Nemať vizitky

Jednoznačne najväčšou chybou, ktorú môže podnikateľ alebo firma spraviť je – nemať vizitky. Popri tom si uvedomte zároveň to, že nemať vizitky vôbec a nemať ich pri sebe je v podstate to isté.

Radím vám, vždy majte pri sebe vizitky, dajte si ich pár do auta, do peňaženky, do tašky od notebooku, kufríka, jednoducho všade. Majte na pamäti, že nikdy neviete koho stretnete a v akej situácií sa vyskytnete. Dbajte na to, aby ste mali vizitku vždy po ruke.

Ak nemáte vizitky a chcete kvalitnú tlač alebo chcete skúsiť zaujímavejší dizajn, sme tu pre vás.

Najčastejšie chyby pri používaní vizitiek
Prejsť na začiatok